KARLOVAC
23. 1. 1899. kreću na put
Braća Seljan kreću na put oko svijeta 23. 1. 1899. iz rodnog Karlovca. Mirko je tijekom svog boravka u Rusiji saznao za dobre odnose Rusije i Etiopije što je vjerojatno bio povod za njihov odlazak upravo u Etiopiju.

Školovanje braće Seljan

Mirko i Stevo Seljan rođeni su i školovani u Karlovcu. Mirko je završio četiri razreda Realne gimnazije nakon čega upisuje Kadetsku školu iz koje je izbačen pri kraju četvrtog razreda zbog disciplinskog prekršaja te upućen na odsluženje redovnog vojnog roka. Vojni rok je odslužio od 1889. do 1893. godine u Karansebešu i Oršavi u Rumunjskoj. Potom radi kao pomoćni mjernik i geometar te kao mjernički računovođa na regulaciji Dunava u Oršavi. Od 1897. do 1898. radi u Budimpešti na lančanom mostu preko Dunava i u Sarokšaru na izgradnji dunavske luke, potom u Beču na regulaciji Dunava kod Linza u Austriji te naposlijetku u Sankt Peterburgu na gradnji mosta preko Neve. Mirko u Sankt Peterburgu postupno napušta posao i sve se više bavi atletikom te dobiva i nagradu na jednoj utrci. Na stodnevno putovanje pješice iz Sankt Peterburga do Pariza kreće 13.7.1898.

Stevo je ponavljao treći razred gimnazije, a u četvrtom zbog lošeg vladanja dobiva na kraju godine "consilium abeundi" – isključenje iz škole. S uspjehom završava peti razred Realne gimnazije u Zagrebu 1892. godine. Šesti razred završava u realnoj gimnaziji u Karlovcu, izostaje iz sedmog razreda Realne gimnazije u Rakovcu i u studenom 1893. odlazi u svijet kao dnevničar. U austrougraskoj mornarici služi četiri godine kao dobrovoljac, a potkraj 1898. pronalazi zaposlenje u ljekarni u Metlici u Sloveniji.

Izvor: Keler 1970: 411-412